Wat zijn het, waar halen we ze allemaal vandaan? En hoeveel hebben we er per dag van nodig?
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam, tegenwoordig hoor je ook vaak het woord proteïne wat een andere benaming is voor eiwit. Eiwit is het eerste voedingsmiddel dat we nodig hebben, wel tot zo’n 30 % van onze dagelijkse inname aan voeding behoort uit eiwitten te bestaan. Eiwitten zorgen onder andere voor de spieren, je huid, je botten en je zenuw- en bloedweefsels. We kunnen zelf geen eiwitten produceren dus is het belangrijk deze dagelijks via de (juiste) voeding binnen te krijgen. Maar liefst 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht (overgewicht niet meegerekend). Vegetariërs hebben iets meer nodig (20% meer) omdat ze hun eiwitten voornamelijk uit plantaardige voeding halen. Veganisten hebben 30% meer eiwitten nodig omdat ze hun eiwitten alleen maar uit plantaardige voeding halen.
De functies van eiwitten zijn:
- Ze transporteren slecht oplosbare stoffen in het bloed naar de plaats van bestemming.
- Ze dragen bij aan je ontgifting.
- Ze hebben een antioxidant functie.
- Ze zorgen voor energie.
- Ze zijn stikstofleverancier. Stikstof vormt een onmisbare bouwsteen voor eiwitten, nodig voor het bestaan van alle levende wezens.
Het is belangrijk om bij een gezond leven en een gezonde voedingsstijl een aantal zaken in oog te houden.
Bijvoorbeeld; eet zoals de natuur het heeft bedoeld. Dus bladgroente, kruiden, wortel- en knolgewassen zoals aardpeer, selderij, wortel en biet maar ook wild en gevogelte, eieren, schaal- en schelpdieren, vissen, noten, zaden en vruchten.
Aan de hand van bovenstaande voedingsbronnen denk ik niet gelijk: 'wauw, ik mag helemaal niks meer eten als ik op gezond ga'! En toch is dat
dé standaardzin die ik hoor wanneer ik benoem dat je beter de koek, snoep, chips, friet, snacks, kant & klaar maaltijden, koelvak melkproducten en voorgesneden vleeswaren, toetjes enzovoorts voornamelijk links laat liggen en wat meer verantwoorde keuze maakt.
“Ik mag dus echt helemaal niks meer? Zeg, ik ben toch geen konijn? Als ik wilde grazen was ik wel als koe geboren” en dat soort zeer clichématige, hele flauwe, minder-grappig-dan-gedacht-opmerkingen, zijn dan de standaard die ik te horen krijg. Omdat men denk dat een gezonde (voedings)leefstijl alleen maar plantaardig mag zijn.
We zijn kennelijk verleerd wat een voedzame maaltijd is en hoe deze te bereiden. Alles is al snel “te bewerkelijk” "kost te veel tijd, want "druk, druk, druk". Maar wanneer je bij jezelf te rade gaat waarom het te veel werk is zou je dat nog wel eens verbazen. Dan gaat het namelijk vooral over prioriteiten stellen en waar je belang aan hecht; materie of essentie? Daarover heb ik het graag een andere keer in een blog. Maar geloof mij, hoe meer je je verdiept in de juiste essentiële voeding en je voelt wat dit met je doet, hoe meer je overgevoelig wordt voor bewerkte voeding en lust je het niet meer. Niemand zal beweren dat het een gemakkelijk proces is maar het is wel een logische en natuurlijke stap die je voor jezelf maakt waardoor je je definitief beter zal gaan voelen.
Onderstaand een kort overzicht met voorbeelden van bronnen van eiwitten.
Dierlijke eiwitbronnen | Plantaardige eiwitbronnen |
---|---|
• Vis*- haring, sardientjes, kabeljauw, zalm, makreel, tonijn, schelvis | • Noten* - walnoten, macadamia’s, paranoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten. |
• Schaal-en schelpdieren* - garnalen, kreeft, oesters, mosselen | • Zaden - boekweit, hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, pompoenzaad en sesamzaad |
• Gevogelte*– kip, kalkoen | • Paddenstoelen * - champignon, portobello, shiitake, oesterzwam, cantharel |
• Wild* - eend, fazant | • Groenten – artisjok, asperges, broccoli, spruitjes enzovoorts. |
• Insecten – meelwormen en sprinkhanen (ja echt, ik benoem ze alleen, zelf nog nooit geprobeerd | • Zeewieren |
* Eet het vlees van dieren die veel springen, rennen of vliegen. Dit is mager vlees, gespierd en bevat daardoor meer eiwitten.
* Kies bij voorkeur biologisch & eerlijk vlees. Ga op zoek naar een goede slager.
* Kies bij voorkeur vis met het MSC keurmerk.
* Vleesconsumptie is geen dagelijkse must. Sla rustig een aantal keren per week over.
* Wees zuinig met het gebruik van noten. Per keer maximaal een handje vol max 1 keer per dag. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten.
* Paddenstoelen zijn hele goede vleesvervangers.
* Matig het gebruik van peulvruchten; o.a. ook pinda en soja, er zit namelijk anti-nutriënten in die een verstorend effect op de gezondheid kunnen hebben.
Tot slot
Denk jij nu dat je wel wat (aan)sturing kunt gebruiken? Het begint met kleine stappen, een besef dat het beter kan en inzicht krijgen in effecten van ultra bewerkte voeding, snelle suikers, minder verantwoorde keuzes. Wanneer je je voeding gaat aanpassen aan wat jouw lichaam, je microbioom, echt nodig heeft, dan zul je al heel snel een verschil gaan merken. Vanaf 1 november start ik met een nieuwe ronde begeleiding. Interesse? Dan zie ik je wellicht snel op de Poststraat 19, gebouw Kantoorvilla Bergstein, Kerkrade-centrum of indien gewenst op de Heiveldstraat 107, gebouw Vietaal Kerkrade.
We gaan samen onderzoeken welke invloed jouw levensstijl heeft op de genen en daarmee de gezondheid. En wat er verbeterd mag worden.
Tot gauw dan!
Reactie plaatsen
Reacties
Ik zal vaker naar de mogelijkheden kijken, wat ik echt nodig heb om gezond te blijven.